Botswana

Botswana, bijzondere safari

Botswana vind ik, samen met Zambia, hét safariland bij uitstek! Het land kent geen massatoerisme, waardoor de dieren nog ‘vrij’ rond kunnen trekken.

Botswana is maar liefst 14 keer zo groot als Nederland en telt slechts 2,2 miljoen inwoners.
Het land bestaat grotendeels uit de Kalahari woestijn, met uitzondering van het noorden. De Okavango rivier mondt hier uit in deze woestijn en vormt de grootste rivierdelta in het binnenland ter wereld. Het mooiste is om zowel op de ontstane eilandjes en op het water op safari te gaan. Zo heb ik tijdens een mokoro excursie (uitgeholde boomstam, maar dan een modernere versie) olifanten zien drinken uit de rivier en de nijlpaarden dichtbij horen ‘lachen’. Een bijzondere ervaring om zo dichtbij de dieren te kunnen komen.
De rivieren op de grens met Namibië zijn een levensader voor de wilde dieren en zorgen daarnaast ook voor een groener landschap. Hier heb ik bijvoorbeeld grote kuddes olifanten gespot terwijl ik in een bootje over de rivier vaarde.
Botswana kan uitstekend gecombineerd worden met een rondreis door Namibië en/of een bezoek aan de Victoria Watervallen (Zimbabwe/Zambia).

Beste reistijd Botswana

Botswana ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan Nederland en kan het gehele jaar bezocht worden. Uiteraard zijn er wel verschillen tussen de diverse perioden. De beste periodes om wild te spotten in Botswana zijn van mei tot augustus, de winterperiode en september en oktober; het warmere voorjaar. Dit is ook de droge periode, waardoor de dieren meer bij de waterplaatsen te vinden zijn. In de winterperiode is er overdag een aangename temperatuur, maar ’s nachts kan het wel tot het vriespunt afkoelen! 

Rondom december begint de regentijd (vaak korte, hevige buien). In deze tijd kleurt het landschap prachtig groen. Daarnaast vindt in deze periode de op twee na grootste migratie plaats; 25.000 zebra’s trekken rond de Makgadikgadi zoutpannen. Dit levert een prachtig schouwspel op! Let wel dat het in de zomermaanden november tot en met januari erg heet kan worden. Mocht u minder goed tegen warmte kunnen, dan adviseer ik u in de maanden april en mei op reis te gaan.

Manier van reizen in Botswana

Het wegennet in Botswana is minimaal en veel van de wegen bestaan uit mul zand. Om die reden kunt u de diverse gebieden het meest comfortabel bezoeken met een klein vliegtuig. Elke dag zijn er vluchten tussen de diverse accommodaties. U kunt dit het beste vergelijken met een ‘bus route’ , alleen dan via de lucht. Dit soort reizen behoren hierdoor tot de hogere prijsklasse.
Voor de avontuurlijkere reiziger is het ook mogelijk om Botswana over de weg te bezoeken tijdens een rondreis met een privé gids/chauffeur of een deelname aan een kleinschalige (internationale) groepsreis. Met een privé gids/chauffeur wordt vooraf met u de route uitgestippeld en overnacht u midden in de natuur in een voor u opgezette safaritent. Indien u aansluit bij een kleinschalige reisgezelschap, dan zijn de overnachtingen ook voornamelijk in tenten.
Ik heb Botswana op verschillende manieren bezocht, zodat ik u een goed advies kan geven welke manier van reizen het beste bij u past. Zo heb ik een fly-in safari gemaakt waarbij ik op de meest afgelegen plekken ben geweest, met een kleinschalige groep vanuit Zuid-Afrika een rondreis gemaakt door Botswana en Zimbabwe, maar ook met een Botswaanse organisatie gereisd die kleinschalige groepsreizen aanbiedt waarbij u alleen uw eigen tent op hoeft te zetten, maar de rest volledig voor u wordt verzorgd.
Uiteraard is een combinatie van de verschillende manieren om door Botswana te reizen ook mogelijk. Ik deel graag mijn ervaring met u tijdens een persoonlijk gesprek.

Inspiratie voor reizen

Ter inspiratie voor een reis naar Botswana of een van de andere Afrikaanse landen, heb ik een aantal reisvoorbeeld op mijn website staan. In de linker kolom kunt u uw land(en) naar keuze en eventueel thema(’s) aanklikken, waarna uw selectie zichtbaar wordt. Indien u alleen Botswana aanklikt, ziet u alle inspiratiereizen voor Botswana.
Deze reizen zijn bedoeld ter inspiratie. Aan de hand van uw wensen en voorkeuren stel ik graag een reis op maat voor u samen. Neem vooral contact met mij op voor uw persoonlijke reis naar Safari Afrika!