Selecteer uw inspiratie

Landen

Thema's

Botswana

Bijzondere safari in Botswana

Botswana vind ik, samen met Zambia, hét safariland bij uitstek! Het land kent geen massatoerisme, waardoor de dieren nog ‘vrij’ rond kunnen trekken.

Botswana is maar liefst 14 keer zo groot als Nederland en telt slechts 2,2 miljoen inwoners.
Het land bestaat grotendeels uit de Kalahari woestijn, met uitzondering van het noorden. Hier mondt de Okavango rivier uit in de woestijn en vormt de grootste rivierdelta (in het binnenland) ter wereld. 

De beste manier om Botswana te verkennen is op safari te gaan op zowel het land als op het water. Zelf heb ik tijdens een mokoro excursie (een soort uitgeholde boomstam) olifanten zien drinken uit de rivier en de nijlpaarden dichtbij horen ‘lachen’. Een bijzondere ervaring om zo dichtbij de dieren te kunnen komen. Ondanks het vele water kunt u ook hier roofdieren zoals leeuwen spotten.
Daarnaast kan ik ook een game drive in een open safari voertuig aanbevelen. U zit hoger t.o.v. een gewoon voertuig, waardoor u dieren beter kunt spotten en verder weg kunt turen. Het zien, horen en zeker ruiken van wilde dieren blijft een onvergetelijke ervaring!

Een rondreis Botswana kan uitstekend gecombineerd worden met een rondreis Namibië en/of een bezoek aan de Victoria Watervallen in Zimbabwe.

Wilt u ook oog in oog staan met een olifant en zelf ervaren hoe prachtig Botswana is? Ik stel graag de ultieme reis voor u samen! Laat u inspireren door één van de Botswana reizen.

Leuke feitjes Botswana

– In de droge wintermaanden (mei-oktober) zijn dieren het beste te spotten bij waterplaatsen
– De nattere zomermaanden (november-april) zijn perfect voor mooie groene vlaktes (fotogeniek)
– Vliegen naar Botswana gaat meestal via Zuid-Afrika (niet rechtstreeks)
– Er is alleen een tijdsverschil van +1 uur tijdens onze wintertijd
– In Botswana betalen ze met Pula en US Dollars
– Er wordt over het algemeen Engels en Setswana gesproken
– Botswana is een safariland bij uitstek!

Inspiratie voor een reis op maat naar Afrika

Ter inspiratie voor een reis naar Botswana of een van de andere Afrikaanse landen, heb ik een aantal reisvoorbeelden voor u geselecteerd. Deze reizen zijn bedoeld ter inspiratie. Aan de hand van uw wensen en voorkeuren stel ik graag een reis op maat voor u samen. Neem vooral contact met mij op voor uw persoonlijke reis naar Safari Afrika!

Marjolein’s Top 5

1. Mokoro tocht in de Okavango Delta
2. Wandelsafari in Khwai Community Area
3. Kamperen in het Moremi Game Reserve
4. Quad bike safari en bezoek stokstaartjes in de zoutpannen
5. Bootsafari op de Chobe Rivier

Manier van reizen in Botswana

Het wegennet in Botswana is minimaal en veel van de wegen bestaan uit mul zand. Om die reden kunt u de diverse (safari)gebieden het meest comfortabel bezoeken met een klein vliegtuig tijdens een rondreis in Botswana. Elke dag zijn er vluchten tussen de diverse accommodaties. U kunt dit het beste vergelijken met een ‘bus route’ , alleen dan via de lucht. Dit soort reizen behoort hierdoor tot de hogere prijsklasse.

Wilt u liever meer van het land zien, maar niet alleen op pad? Dan kan ik u een reis naar Botswana aanraden met een privé gids/chauffeur of een deelname aan een groepsreis Botswana.

Met een privé gids/chauffeur stellen we vooraf de reis samen die op uw wensen aansluit en overnacht u op bijzondere locaties in een voor u opgezette safari tent.
Bij deelname aan een kleinschalige groepsreis naar Botswana overnacht u voornamelijk in tenten die u zelf opzet midden in de natuur.

Voor de avontuurlijkere reiziger is het ook mogelijk om tijdens een vakantie in Botswana zelf te rijden over de grotere uitvalswegen. U slaat dan de safarigebieden Moremi en Savuti over aangezien de wegen hier uit mul zand bestaan, maar rijdt bijvoorbeeld via de zoutpannen en Nata naar Kasane. Bij deze selfdrive door Botswana overnacht u in guesthouses/lodges.

Uit eigen ervaring vertel ik u graag tijdens een persoonlijk gesprek meer over de diverse mogelijkheden voor uw Botswana vakantie. Reist u met kinderen, gaan opa en oma ook mee of overweegt u misschien een huwelijksreis? Neem contact met mij op voor uw persoonlijke safari reis in Botswana!

Beste reistijd Botswana

Botswana ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan Nederland. Het subtropisch klimaat maakt een reis door Botswana het gehele jaar door aantrekkelijk. Uiteraard zijn er wel verschillen tussen de diverse perioden.

De beste periodes voor een safari reis zijn van mei tot augustus (de winterperiode) en september en oktober (het warmere voorjaar). Dit is ook de droge periode, waardoor de dieren meer bij de waterplaatsen zijn en hierdoor makkelijker te spotten zijn. In deze winterperiode is er overdag een aangename temperatuur, maar ’s nachts kan het wel tot het vriespunt afkoelen! 

Rondom december begint de regentijd (vaak korte, hevige buien). In deze tijd kleurt het landschap prachtig groen, maar kan er nog steeds goed een safari reis door Botswana ondernomen worden. In deze periode zijn de prijzen vaak gunstig voor een luxe reis naar Botswana. In deze periode vindt de op twee na grootste migratie plaats; 25.000 zebra’s trekken rond de Makgadikgadi zoutpannen. Dit levert een prachtig schouwspel op! Let wel dat het in de zomermaanden – van november tot en met januari – erg heet kan worden. Mocht u minder goed tegen warmte kunnen, dan adviseer ik u in de maanden april en mei op reis te gaan.

Veel gestelde vragen

Tot de Big Five behoren: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. De naam is vroeger bedacht omdat deze dieren het moeilijkst waren om op te jagen. Gelukkig schieten we tegenwoordig alleen nog maar met een camera foto’s van deze prachtige dieren, die allemaal voorkomen in Botswana. De neushoorn is echter wat moeilijker te spotten, maar olifanten zijn er in overvloed.

Over het algemeen worden de vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Het kan ook zijn dat er geadviseerd wordt om malariaprofylaxe. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Voor uw persoonlijke situatie is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts, GGD of Travel Doctor.

Ondanks dat de meeste inwoners Setswana spreken, is de officiële voortaal Engels.

Voor Botswana dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na uw vertrekdatum uit het land. Bij binnenkomst in Botswana ontvangt u een toeristenvisum dat maximaal 3 maanden (90 dagen) geldig is.

Jazeker! Er zijn diverse accommodaties die speciale kinderprogramma’s hebben en over familiekamers/tenten beschikken. Let op: voor kinderen onder 18 jaar dienen een geboortebewijs mee te nemen.

De munteenheid van Botswana is de Pula. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta of pinnen bij een bank. Naast de Pula wordt, zeker in lodges, de US dollar gebruikt en soms zelfs Euro’s. De meeste lodges accepteren ook creditkaarten.

Veel lodges beschikken over WIFI, maar er zijn ook lodges die geen WIFI meer aanbieden, zodat de reiziger zich compleet kan loskoppelen. Een digitale detox zeg maar. Mocht WIFI voor u belangrijk zijn? Laat het mij weten, zodat ik hier rekening mee kan houden met het samenstellen van de reis.

Voor de avontuurlijkere reiziger is het ook mogelijk om tijdens een vakantie in Botswana zelf te rijden over de grotere uitvalswegen in het land. U slaat dan de safarigebieden Moremi en Savuti over aangezien de wegen hier uit mul zand bestaan, maar rijdt bijvoorbeeld via de zoutpannen en Nata naar Kasane. Bij deze selfdrive door Botswana overnacht u in guesthouses/lodges.