Selecteer uw inspiratie

Landen

Thema's

Zimbabwe

Afwisselende vakantie in Zimbabwe

Zimbabwe is het meest bekend van de Victoria Watervallen, maar het land heeft u nog veel meer te bieden en is zeker de moeite waard om verder ontdekt te worden. Ik neem u graag mee langs een aantal hoogtepunten van het land.

Schotland in Zimbabwe

Vanuit de hoofdstad Harare liggen de Eastern Highlands op korte reisafstand en bij aankomst in het gebied waant u zich direct in Schotland. Het groene heuvelachtige gebied leent zicht uitstekend voor prachtige wandelingen. Zo kunt u hier een wandeling maken naar de top van de hoogste berg van Zimbabwe, Nyangani (2592m), waarvan u een prachtig uitzicht heeft over het heuvellandschap.

Great Zimbabwe

Bij de plaats Masvingo ligt Great Zimbabwe. Dit zijn na de Egyptische Piramides de oudste stenen ruïnes van Afrika! Ik vond het interessant om zulke oude ruïnes van de Middeleeuwen te zien in Zuidelijk Afrika en op de funderingen te staan waar het Zimbabwe van nu is ontstaan.

Matobo National Park

Het Matobo National Park is een betoverend park waar het lijkt of een reus met stenen heeft zitten spelen en op elkaar heeft gestapeld. Geen wonder dat u hier rotsschilderingen kunt bewonderen van de Bushman, maar ook de kans heeft om wilde dieren te spotten! Het is het oudste park in Zimbabwe en biedt bescherming aan de met uitsterven bedreigde neushoorns. Ook vindt u hier ‘Worlds View’, een uitzichtpunt waar de ontdekkingsreiziger Cecil Rhodes ligt begraven.


Victoria Watervallen

De bekendste bezienswaardigheid van Zimbabwe zijn de Victoria Watervallen die door de Zambezi Rivier gevormd worden. U kunt de watervallen bekijken vanaf de grond, maar ik kan u uit eigen ervaring ook een helikoptervlucht adviseren! U kunt verblijven in het plaatsje Victoria Falls of in het nabij gelegen Zambezi National Park vanwaar u prachtig uitzicht heeft op de Zambezi Rivier (met af en toe overstekende olifanten!).

Safari in Zimbabwe

Naast deze bijzondere natuurgebieden kunt u uiteraard ook op safari in Zimbabwe. Het Zambezi National Park is een klein park nabij de watervallen gelegen aan de Zambezi Rivier. Hier kunt u safari combineren met het bezoeken van de watervallen en een riviercruise.

Op ongeveer 2,5/3 uur rijden van Victoria Falls ligt het Hwange National Park. Dit grootste natuur reservaat van Zimbabwe (1.460.000 ha) herbergt de Big Four (geen neushoorn), maar ook nog vele andere dieren. Hier kunt u honderden olifanten tegenkomen bij de diverse waterplaatsen in het park. Omdat het zo groot is, kunt u hier op verschillende locaties verblijven en niet twee keer over dezelfde weg rijden.

Bent u op zoek naar een hele bijzondere safari ervaring, dan kan ik u Mana Pools National Park aanbevelen op de grens met Zambia. De rivier de Zambezi is de levensader voor vele dieren en vanuit uw kano of boot kunt u vanaf het water veel dieren spotten. Een unieke safaribeleving!
Maar ook Lake Kariba / Matusadona National Park en Gonarezhou National Park zijn een bezoek meer dan waard!

Wilt u graag zelf zelf ervaren hoe prachtig Zimbabwe is tijdens een op maat gemaakte rondreis ? Ik stel graag de ultieme reis voor u samen! Laat u inspireren door één van de Zimbabwe reizen.

Leuke feitjes Zimbabwe

– Zimbabwe is het hele jaar bereisbaar
– De Victoria Watervallen hebben het meeste water in maart tot en met mei.
– Het is in onze winter in Zimbabwe 1 uur later dan bij ons. In de zomer is er geen tijdsverschil.
– De officiële munteenheid in Zimbabwe is de Zimbabwaanse Dollar, maar deze wordt niet meer gebruikt vanwege de hoge inflatie. U betaald in Zimbabwe met de US Dollar of creditkaart.
– De officiële talen in Zimbabwe is Engels, maar er worden ook veel lokale talen gesproken zoals Shona en Ndebele.
– Met een overstap kunt u naar Zimbabwe vliegen naar Harare of Victor Falls.

Inspiratie voor een reis op maat naar Zimbabwe

Ter inspiratie voor een reis naar Zimbabwe heb ik een aantal reisvoorbeelden op mijn website staan. Deze reizen zijn bedoeld ter inspiratie. Aan de hand van uw wensen en voorkeuren stel ik graag een reis op maat voor u samen. Neem vooral contact met mij op voor uw persoonlijke reis naar Safari Afrika!

Marjolein’s Top 5

1. Maak een selfdrive door Namibië, Botswana en Zimbabwe
2. Ga raften over de Zambezi
3. Zie de olifanten de Zambezi oversteken in het Mana Pools National Park
4. Ga per safari trein naar het Hwange National Park
5. Wandel naar de top van de hoogste berg van Zimbabwe in de Eastern Highland

Manier van reizen in Zimbabwe

Zimbabwe kunt u op verschillende manieren bereizen en het juiste vervoersmiddel is ook afhankelijk van de gebieden die u wilt bezoeken. Bent u op zoek naar een reis langs de verschillende safarigebieden, dan reist u voornamelijk per vliegtuig. Maar is een rondreis langs de hoogtepunten van Zimbabwe meer iets voor u, dan kunt u dit met een huurauto of privé chauffeur doen. Zelf heb ik een mooie autorondreis gemaakt vanuit Harare langs diverse hoogtepunten naar Victoria Falls en heb genoten van de diversiteit van het land, maar zeker ook de vriendelijke bevolking.

Daarnaast is het ook mogelijk Zimbabwe te bezoeken in een groepsreis met een klein, internationaal gezelschap. 

Beste reistijd Zimbabwe

In Zimbabwe is het overwegend droog en zonnig. Tussen mei en september is het klimaat overdag aangenaam. ’s Nachts neemt de temperatuur behoorlijk af en tussen mei en augustus kan de nachttemperatuur dalen tot het vriespunt. Oktober en november zijn de warmste maanden. De temperaturen kunnen dan oplopen tot 40 graden. De regenperiode start in december tot ongeveer het einde van april. Echter de meeste neerslag valt tussen januari en maart.

Veel gestelde vragen

De officiële talen in Zimbabwe is Engels, maar er worden ook veel lokale talen gesproken zoals Shona en Ndebele.  

Over het algemeen worden de vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen voor een reis naar Zambia. Het kan ook zijn dat er geadviseerd wordt om malariaprofylaxe te nemen of een Cholera of Gele koorts verklaring wordt verlangt. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Voor uw persoonlijke situatie is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts, GGD of Travel Doctor.

Voor Zimbabwe dient uw Nederlandse/Belgische paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na uw vertrekdatum uit het land. Bij binnenkomst in Zimbabwe kunt u een toeristenvisum dat maximaal 90 dagen geldig is aanschaffen. Het is ook mogelijk dit visum vooraf al te regelen bij de Zimbabwaanse ambassade.

De munteenheid van Zimbabwe is officieel de Zimbabwaanse Dollar, maar deze wordt niet meer gebruikt. Het betaalmiddel is de US Dollar, maar u kunt uiteraard ook uw creditkaart gebruiken. Voor fooien en kleine uitgaves adviseer ik u kleine coupures US Dollars vanuit Nederland mee te nemen.

Veel lodges beschikken over WiFi (zeker in stedelijk gebied), maar er zijn ook lodges die geen WiFi meer aanbieden, zodat de reiziger zich compleet kan loskoppelen (safari gebieden). Een digitale detox zeg maar. Mocht WiFi voor u belangrijk zijn? Laat het mij weten, zodat ik hier rekening mee kan houden met het samenstellen van de reis.

Het is mogelijk om door Zimbabwe te rijden. Hiervoor kunt u het best gebruik maken van een die in Zimbabwe gehuurd voertuig. Er zijn af en toe verkeerscontroles waar u moet laten zien dat u een werkende claxon heeft en dat een brandblusser en gevarendriehoeken aanwezig zijn. Met een buitenlands kenteken bent u er vrijwel zeker van dat u bij iedere controle kunt stoppen.
Indien u alleen de Victoria Watervallen en Hwange National park wilt bezoeken, adviseer ik gebruik te maken van transfers en niet zelf te rijden.

Tot de Big Five behoren: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. De naam is vroeger bedacht omdat deze dieren het moeilijkst waren om op te jagen. Gelukkig schieten we tegenwoordig alleen nog maar met een camera foto’s van deze prachtige dieren, die allemaal voorkomen in Zimbabwe. Vooral in het Hwange National Park ben ik altijd verbaast over de grote kuddes Olifanten.