Selecteer uw inspiratie

Landen

Thema's

Zambia

Authentieke safari in Zambia

Zambia vind ik, samen met Botswana, hét safari land bij uitstek! Hier is geen massatoerisme, waardoor het nog echt ongerepte wildernis is. Het unieke aan Zambia is dat er vrijwel overal wandelsafari’s mogelijk zijn. Een authentieke bestemming voor de ultieme safari liefhebber!

Kafue National Park

Kafue National Park is het oudste en grootste safarireservaat van Zambia. Het is namelijk zo groot als de helft van Nederland! Ondanks dat het nog een relatief onbekend reservaat is, kan ik een bezoek aan dit ongerepte park uit eigen ervaring aanbevelen. Hier heeft u het park tijdens een gamedrive, wandeling of bootsafari echt voor u alleen! Omdat het zo’n uitgestrekt gebied is, is er veel diversiteit in landschappen en kunt u op de verschillende locaties overnachten.

South Luangwa, de oorsprong van de wandelsafari

Het meeste bezochte wildpark in Zambia is het South Luangwa National Park. Omdat de Luangwa rivier vol ligt met krokodillen en nijlpaarden maakt u hier geen bootsafari’s. De safari activiteiten bestaan hier uit gamedrives per safarivoertuig of een safari te voet, uiteraard beide onder begeleiding van een professionele ranger.

Wist u dat de wandelsafari hier haar oorsprong kent? Ik heb in het South Luangwa National Park van lodge naar lodge gelopen terwijl mijn bagage per auto vervoerd werd. Een ideale manier om zo meer van het park te kunnen zien en beleven.

Lower Zambezi National Park

Een echte verborgen parel vind ik zelf de Lower Zambezi Vallei/National Park. Hier leeft een verscheidenheid aan diersoorten, maar erg bijzonder vond ik het om in een kano een grote kudde olifanten de rivier te zien oversteken.

Victoria Watervallen

Uiteraard mag een bij een rondreis door Zambia een bezoek aan de Victoria Watervallen nabij Livingstone niet ontbreken. Gaat u ook net als ik de watervallen aan de bovenkant bekijken vanaf Livingstone Island in Devil’s Pool?! Ondanks dat het grootste gedeelte van de watervallen aan de Zimbabwaanse kant ligt, heeft u ook vanuit Livingstone een prachtig uitzicht.

Wilt u graag zelf ervaren hoe prachtig Zambia is tijdens een op maat gemaakte rondreis? Ik stel graag de ultieme rondreis voor u samen! Laat u inspireren door één van de Zambia reizen.

Leuke feitjes Zambia

– Tussen mei en oktober is het de droge periode en is Zambia goed bereisbaar
– De Victoria Watervallen hebben het meeste water in maart tot en met mei
– Het is in onze winter in Zambia 1 uur later dan bij ons. In de zomer is er geen tijdsverschil
– In Zambia betalen ze met de Zambiaanse Kwacha
– De officiële taal is Engels, hoewel er ook nog veel lokale talen gesproken worden.
– Met een overstap kunt u naar Zambia vliegen op Lusaka of Livingstone

Inspiratie voor een reis op maat naar Zambia

Ter inspiratie voor een reis naar Zambia heb ik een aantal reisvoorbeelden op mijn website staan. Deze reizen zijn bedoeld ter inspiratie. Aan de hand van uw wensen en voorkeuren stel ik graag een reis op maat voor u samen. Neem vooral contact met mij op voor uw persoonlijke reis naar Safari Afrika!

Marjolein’s Top 5

1. Maak een gamedrive door het Kafue National Park
2. Bezoek de Victoria Watervallen vanaf zowel Zambia als Zimbabwe kant
3. Zie de olifanten de Zambezi oversteken in het Lower Zambezi National Park
4. Verleng een rondreis met een verblijf aan Lake Malawi
5. Maak een wandelsafari door South Luangwa National Park

Manier van reizen in Zambia

De wegen in Zambia zijn relatief slecht en vol/druk met vrachtwagens. Om comfortabel de verschillende parken te bezoeken, adviseer ik per vliegtuig de afstanden tussen de parken te overbruggen. Alleen het Kafue National Park is goed bereikbaar per transfer over de weg vanuit Lusaka of Livingstone.

Avontuurlijke safari in Zambia

Bent u wat avontuurlijker ingesteld, dan is wellicht een rondreis met een privé gids/chauffeur iets voor u. U heeft hierbij de keuze om te overnachten in een basic hotelkamer of een safaritent. De maaltijden worden voor u bereid en al zittend bij het kampvuur genuttigd. Een avontuurlijke manier om het land te bereizen, maar ook kennis te kunnen maken met de lokale bevolking.

Gaat uw voorkeur meer uit naar een kleinschalige groepsreis? Ook hier kan ik u mee van dienst zijn.

Beste reistijd Zambia

De beste periode om Zambia te bezoeken is tussen mei en eind oktober. Dit is namelijk de droge periode. Vanaf november begint de regenperiode, met de meeste regen in de maanden januari en februari. Tijdens de regenperiode zijn de meeste wildparken ontoegankelijk en veel accommodaties zijn in deze periode dan ook gesloten. Daarnaast is het in deze periode ook erg warm.

Van mei tot en met augustus is het overdag aangenaam, maar kan het ’s nachts flink afkoelen. In september en oktober is het (zeer) warm (30-40 graden) en koelt het ’s nacht bijna niet af.

Veel gestelde vragen

Tot de Big Five behoren: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. De naam is vroeger bedacht omdat deze dieren het moeilijkst waren om op te jagen. Gelukkig schieten we tegenwoordig alleen nog maar met een camera foto’s van deze prachtige dieren, die allemaal voorkomen in Zambia. 

Ondanks dat de meeste bevolking een van de vele lokale talen spreekt spreekt, is de officiële voertaal Engels. U kunt hiermee dan ook prima terecht in Zambia.

Over het algemeen worden de vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen voor een reis naar Zambia. Het kan ook zijn dat er geadviseerd wordt om malariaprofylaxe te nemen. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Voor uw persoonlijke situatie is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts, GGD of Travel Doctor.

Voor Zambia dient uw Nederlandse/Belgische paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na uw vertrekdatum uit het land. Sinds 1 oktober 2022 is er geen visum meer nodig om naar Zambia te reizen.

De munteenheid van Zambia is de Kwacha. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta of pinnen bij een bank. Naast de Kwacha wordt, zeker in lodges, de US dollar gebruikt en soms zelfs Euro’s. De meeste lodges accepteren ook creditkaarten.

Veel lodges beschikken over WiFi, maar er zijn ook lodges die geen WiFi meer aanbieden, zodat de reiziger zich compleet kan loskoppelen. Een digitale detox zeg maar. Is WiFi voor u belangrijk? Laat het mij weten, zodat ik hier rekening mee kan houden met het samenstellen van de reis.

Ik adviseer u niet zelf te rijden in Zambia. Behalve dat de afstanden erg groot zijn, zijn de hoofdwegen ook gevaarlijk, omdat hier veel mijnbouwverkeer overheen rijdt. Reizen naar Zambia waarbij u zelf rijdt bied ik dan ook niet aan.

Zambia heeft circa 20 Nationale Parken. De meest bekende om op safari te gaan in Zambia zijn South Luangwa, Lower Zambezi en Kafue. Maar ook de onbekendere Liuwa Plains en North Luangwa worden steeds toegankelijker.