Selecteer uw inspiratie

Landen

Thema's

Tanzania

Een land boordevol safari en cultuur

Tanzania is bekend door de jaarlijkse migratie van gnoes en zebra’s in het Serengeti National Park. Maar het land heeft nog veel meer te bieden! 

Het Tarangire National Park met haar prachtige baobab bomen en grote kuddes olifanten kan ik u aanbevelen als onderdeel van uw rondreis door Tanzania. Een bezoek aan de Ngorongoro Krater kan wat druk overkomen, maar het biedt u wel de gelegenheid veel dieren van dichtbij te zien.

In het onbekendere zuiden van Tanzania zijn ook een paar prachtige safari gebieden die een bezoek meer dan de moeite waard zijn. Het Selous Game Reserve en het Ruaha National Park zijn een must voor de reiziger die op zoek is naar een authentieke, bijzondere en bijna ‘alleen op de wereld’ safari’s. En wat is er heerlijker om een safari reis af te sluiten met een paar dagen verblijf aan een betoverend strand? Ook dit is mogelijk op het specerijeneiland Zanzibar of aan de kust van Tanzania.

Wilt u graag zelf rondreizen in Tanzania en ervaren hoe prachtig Tanzania is? Ik stel graag de ultieme reis voor u samen! Laat u inspireren door één van de Tanzania reizen.

Leuke feitjes Tanzania en Zanzibar

  • In Tanzania betalen ze met Shilling, maar ook US Dollar worden geaccepteerd
  • Er is in Tanzania een tijdsverschil van +2 uur tijdens onze wintertijd en +1 in de zomertijd
  • De internationale luchthaven in het noorden heet Kilimanjaro Airport en ligt nabij de plaats Arusha
  • Vanaf Arusha is het mogelijk te vliegen naar de diverse safari reservaten
  • De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en kan ook beklommen worden
  • In Tanzania spreken ze Swahili, maar Engels wordt ook over het algemeen goed gesproken
  • De grote trek/migratie bevindt zich over het algemeen van oktober tot juni in Tanzania
  • In de hoofdstad van Zanzibar, Stone Town, bevinden zich nog panden uit de 19e eeuw
  • Het oosten van Zanzibar heeft de beste stranden om te snorkelen en te duiken

Inspiratie voor een reis op maat naar Tanzania

Ter inspiratie voor een reis naar Tanzania heb ik een aantal reisvoorbeelden voor u geselecteerd. Deze reizen zijn bedoeld ter inspiratie. Aan de hand van uw wensen en voorkeuren stel ik graag een reis op maat voor u samen.
Neem vooral contact met mij op voor uw persoonlijke reis naar Safari Afrika!

Marjolein’s Top 5 in Tanzania

1. Op zoek naar de grote trek in de Serengeti
2. Per luchtballon op safari
3. Zelf rijden in een 4×4 door het onbekende binnenland van Tanzania
4. Strandverlenging aan de kust of op Zanzibar
5. Kookworkshop en lokale markt bezoeken

Manier van reizen in Tanzania

Er zijn diverse manieren om Tanzania te bereizen. Ik neem graag in een persoonlijk gesprek met u door welke manier het beste aansluit bij uw wensen en voorkeuren.

Rondreis door Tanzania in een 4×4 met chauffeur

Het noorden van Tanzania heb ik zelf bezocht in een 4×4 safari cruiser met een privé chauffeur die tevens ook de (safari)gids is. Deze manier van reizen in Tanzania is de meest gebruikelijke, waarbij u ook in de nationale parken gebruik maakt van uw eigen safarigids en 4×4 safari cruiser. U kunt met maximaal 6 personen in het voertuig plaatsen nemen.

Fly-in safari

Houdt u er niet van om lange afstanden in een auto te zitten of houdt u van een luxe safari in Tanzania? Dan is een fly-in safari iets voor u! U vliegt van locatie naar locatie in een klein vliegtuig en maakt de safari’s met een open safari voertuig van uw accommodatie.

Het is ook mogelijk met uw privé gids/chauffeur in een 4×4 safari cruiser de safariparken in het noorden van Tanzania te bezoeken en vanuit het Serengeti National Park te vliegen naar Arusha of Zanzibar. Zodoende legt u niet twee keer dezelfde weg af.

Self-drive Tanzania

Voor de echte Afrika avonturier is het ook mogelijk een self-drive te maken in Tanzania. Uit eigen ervaring kan ik inschatten of deze avontuurlijke manier iets voor u is en een reis op maat samenstellen om het prachtige binnenland te verkennen en kennis te maken met de Tanzaniaanse bevolking.

Groepsreis Tanzania

Tenslotte kunt u ook deelnemen aan een kleinschalig groepsreis naar Tanzania. Deze worden vaak gecombineerd met een aantal nationale parken in Kenia en uitgevoerd met maximaal ongeveer 18 personen. Ik adviseer u graag over de diverse aanbieders.

Beste reisperiode Tanzania

De beste periode om het noorden van Tanzania te bezoeken in na de grote regentijd; van juni tot oktober of na de korte regenperiode; december tot maart. In de maanden april en mei (grote regentijd) is minder geschikt voor een safari reis, omdat naast regenval de kwaliteit van de wegen ook slecht wordt in deze periode.

Voor het zuiden van Tanzania geldt dat er een lange regenperiode van februari tot mei is en een korte van november tot januari. De beste reistijd voor dit gebied is van juni t/m oktober, al heb ik zelf medio november hier ook nog goed weer gehad. 

De migratie in Tanzania

De migratie van de gnoes en zebra’s in de Serengeti volgt de regenval en het groene gras. Van januari tot maart worden in het zuidelijk deel van de Serengeti de jonge geboren. Hierna trekt de kudde richting het westen en komen dan uit in de Masai Mara in Kenia (april-juli). Hier blijven is van ongeveer augustus tot september om vervolgens weer af te zakken naar het zuiden van de Serengeti.

Beste reisperiode Zanzibar

De beste reistijd om naar Zanzibar te gaan is december tot februari en juni tot oktober (droge periode).

Veelgestelde vragen

Tot de Big Five behoren: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. De naam is vroeger bedacht omdat deze dieren het moeilijkst waren om op te jagen. Gelukkig schieten we tegenwoordig alleen nog maar met een camera foto’s van deze prachtige dieren, die allemaal voorkomen in Tanzania.
De grootste kans om de neushoorn te spotten is in de Ngorongoro Krater. De overige dieren kunnen in vrijwel alle parken in het noorden van Tanzania gespot worden. Bent u een olifant liefhebber, dan kan ik een bezoek aan het Tarangire National Park zeker aanraden!

In Tanzania spreken ze Swahili. Maar ook Engels wordt over het algemeen goed gesproken, zeker in de toeristische gedeelten van Tanzania. 

Vaak wordt een rondreis in Tanzania gecombineerd met een aantal dagen strand. Hiervoor vliegt u via de lokale luchthaven van Arusha naar Zanzibar of Dar es Salaam voor een aantal dagen relaxen aan het strand in Tanzania.

Tanzania is geen goedkope bestemming. Naast de intercontinentale vlucht bent u ook een groot deel van de reissom kwijt aan de toegangsgelden voor de parken en uw privé chauffeur/vervoer. De accommodaties variëren van comfortabel tot zeer luxe, dus een ook een luxe rondreis naar Tanzania bestaat tot de mogelijkheden.

Bij een kleinschalige groepsreis naar Tanzania wordt vaak een combinatie gemaakt met Kenia. U bezoekt dan in beide landen een aantal nationale parken. Doordat u de kosten van het vervoer deelt met een aantal andere reizigers (meestal maximaal 18) kunt u op deze manier de kosten lager houden. 

Het is mogelijk om de Kilimanjaro te beklimmen. Dit is een wandeling van – afhankelijk van de gekozen route – 4 tot 8 dagen. U loopt van kamp naar kamp, waar u verblijft in tenten. U heeft de beschikking over een gids, kok en een aantal dragers. In verband met de hoogte adviseer ik u voor aanvang van de wandeling al een aantal dagen in Tanzania te verblijven om te kunnen acclimatiseren.

Voor Tanzania dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na uw geplande vertrekdatum uit Tanzania. Daarnaast dient u te beschikken over een toeristenvisum dat u vooraf online kunt aanvragen of bij binnenkomst.

Veel lodges beschikken over WIFI, maar er zijn ook lodges die geen WIFI meer aanbieden, zodat de reiziger zich compleet kan loskoppelen van de buitenwereld. Een digitale detox zeg maar. Mocht WIFI voor u belangrijk zijn? Laat het mij weten, zodat ik hier rekening mee kan houden met het samenstellen van de reis.

Voor de avontuurlijke reiziger is het mogelijk om tijdens een vakantie in Tanzania zelf te rijden in een 4×4 huurauto. U dient dan wel rekening te houden met enkele lange reisdagen.  De nadruk van een self-drive ligt niet alleen op het spotten van wilde dieren, maar ook de verkenning van de onbekendere gebieden en kennismaking met de lokale bevolking.

De munteenheid van Tanzania is de Shilling. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta of pinnen bij een bank. Naast de Shilling wordt, zeker in lodges, de US dollar gebruikt en soms zelfs Euro’s. De meeste lodges accepteren ook creditcards.