Selecteer uw inspiratie

Landen

Thema's

Zuid-Afrika

Een afwisselende vakantie in Zuid-Afrika

In 2000 was ik voor het eerst in Zuid-Afrika en sindsdien heb ik mijn hart aan dit land verloren. Sinds die tijd heb ik Zuid-Afrika veel bezocht, omdat ik er maar geen genoeg van kan krijgen. Gelukkig deelt mijn man mijn passie en zijn wij zelfs in 2011 getrouwd in Zuid-Afrika!

De wereld in één land

Ik zeg altijd ‘Zuid-Afrika is de wereld in één land’! Het is afwisselend en heeft voor ieder wat wils. Naast diverse safarigebieden (nationaal, privé en ook malariavrij), is er bijvoorbeeld ook het prachtige berggebied de Drakensbergen op de grens met Lesotho. Hiernaast zijn er de uitgestrekte vlaktes in de Noord-Kaap, authentieke heuvels in de Wild Coast en de ongerepte stranden in KwaZulu-Natal. Maar ook de hippe West-Kaap met Kaapstad en de wijnlanden is iets wat u niet mag missen. 

Bent u op zoek naar een authentiek stukje Zuid-Afrika? Dan is het prachtige ongerepte noordoosten (Mpumalanga en Limpopo) echt iets voor u! Hier heb ik tijdens een rondreis zelf overnacht bij de lokale bevolking om mee te kunnen maken hoe het leven is in een klein dorp.

Of u nu een rondreis met uw familie wilt maken of juist alleen met uw partner, Zuid-Afrika heeft iedereen iets te bieden. Uiteraard help ik u graag mee te ontdekken wat uw ideale Zuid-Afrika reis is. Wilt u graag zelf zelf ervaren hoe prachtig Zuid-Afrika is tijdens een op maat gemaakte rondreis? Ik stel graag de ultieme reis voor u samen! Laat mij u inspireren door één van de Zuid-Afrika voorbeeldreizen.

Leuke feitjes Zuid-Afrika

– In Zuid-Afrika rijden ze aan de linkerkant van de weg.
– Het Kruger National Park is zo groot als half Nederland.
– Het is in onze winter in Zuid-Afrika 1 uur later dan bij ons. In de zomer is er geen tijdsverschil.
– In Zuid-Afrika betalen ze met de Zuid-Afrikaanse Rand.
– Er zijn 11 officiële talen in Zuid-Afrika, waarvan het Engels het meest gesproken wordt.
– U kunt rechtstreeks vliegen naar Johannesburg of Kaapstad vanaf Amsterdam Schiphol of Brussels Airport.

Inspiratie voor een reis op maat naar Zuid-Afrika

Ter inspiratie voor een reis naar Zuid-Afrika vindt u een aantal reisvoorbeelden op mijn website. Deze reizen zijn bedoeld ter inspiratie en om aan te geven wat er mogelijk is voor een rondreis in Zuid-Afrika. Uit eigen ervaring stel ik graag de ultieme reis voor u samen op basis van uw wensen en voorkeuren. Neem vooral contact met mij op voor uw persoonlijke reis naar Safari Afrika!

Marjolein’s Top 5

1. Ga op zoek naar de Big Five in een privé safari reservaat
2. Bezoek verschillende wijnhuizen met de wijntram in Franschhoek
3. Maak een paardrijtocht in de Drakensbergen
4. Verleng uw vakantie met strand in Mozambique of Mauritius
5. Ga op zoek naar de schildpadden in St Lucia.

Manier van reizen in Zuid-Afrika

Het land is bijna 30 keer zo groot als Nederland. Dit is net zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal bij elkaar! Ondanks deze grote is Zuid-Afrika goed te bezoeken tijdens een rondreis met een huurauto.

Huurauto of niet?

Tijdens al mijn reizen naar Zuid-Afrika heb ik zelf gereden, waarvan ook een aantal keren alleen! Het land leent zich uitstekend voor een self-drive met een goed wegennetwerk en over het algemeen ook een goede bewegwijzering. Indien u veel van het land wilt zien, kan het soms comfortabel zijn een gedeelte per vliegtuig af te leggen. Zuid-Afrika heeft een goed binnenlands vluchtnetwerk en het is zelfs mogelijk om direct in een safari reservaat te vliegen!

Kijkt u er tegenop om zelf met een huurauto op pad te gaan? Dan kan ik u een rondreis met een privéchauffeur, per trein, per vliegtuig of zelfs met een kleine internationale groep adviseren. En dit alles kan ook uiteraard gecombineerd worden. Uw wensen zijn de basis van uw reis op maat!

Reizen met kinderen in Zuid-Afrika

Ook voor families is Zuid-Afrika de perfecte locatie. Geef vooraf de leeftijden van uw kinderen door, zodat we het reisschema hierop kunnen aanpassen.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond wat inhoud dat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan Nederland. Het land heeft een gematigd klimaat en staat bekend om de lange, zonnige dagen. Hierdoor kunt u het gehele jaar een rondreis door Zuid-Afrika maken. Tussen de verschillende regio’s zijn overigens wel grote verschillen.

Klimaat in verschillende delen van Zuid-Afrika

In het noordoosten is het in onze schoolvakantie (juni, juli en augustus) winter, maar is het wel de droge periode. Het voordeel in deze periode is dat de natuur wat kaler is en de dieren hiervoor gemakkelijker te spotten zijn. Overdag warmt het wel op naar een graad of 20, maar als de zon er niet is, daalt de temperatuur al snel. Ik adviseer u daarom wel een extra dikke trui en jas mee te nemen.
Het klimaat in Kaapstad en de West-Kaap is tijdens onze zomervakantie juist wat kouder en wel nat.

Vanaf november begint de regentijd in het noordoosten, maar ook de zomerse temperaturen. In het zuiden is het dan juist aangenaam en droog.

In onze winter (december/januari) is het zomervakantie in Zuid-Afrika. Dit is de drukste periode, omdat de Zuid-Afrikanen dan zelf ook vakantie hebben. Dit heeft effect op zowel de drukte als de prijzen.

Eigen ervaring

Ik vind zelf het voor- en najaar prettige periodes om in Zuid-Afrika te reizen. In het voorjaar (oktober/november) staat alles in bloei en is er overdag een aangename temperatuur. Het najaar (maart/april/mei) is daarentegen voor ons Europeanen erg lekker om alvast wat warmte te krijgen na onze winter. Ik neem graag de periodes met u door om te kijken welke reisperiode het beste bij u en uw reiswensen past.

Veelgestelde vragen

De Big Five bestaat uit de buffel, neushoorn, olifant, luipaard en leeuw. Al deze prachtige dieren zijn te spotten in veel van de nationale parken en privé reservaten in Zuid-Afrika. Omdat het de moeilijkste dieren zijn om op te jagen, werden ze vroeger de Big Five genoemd. Gelukkig gebruiken we tegenwoordig alleen nog onze camera om op deze bijzondere dieren te schieten.

Voor Zuid-Afrika dient uw Nederlandse/Belgische paspoort nog minimaal 1 maand geldig te zijn na uw vertrekdatum uit het land. Er is voor Nederlanders/Belgen geen visum nodig.

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand. Bij aankomst op de luchthaven of eventueel tijdens uw rondreis kunt u de lokale valuta pinnen bij een bank (let op dat u uw pas openzet voor gebruik in Afrika of de wereld). In de meeste lodges kan er ook betaald worden met creditcard of pinpas.

Veel lodges beschikken over WiFi. Ik adviseer u echter om ook bij aankomst op de luchthaven een Zuid-Afrikaanse simkaart aan te schaffen, zodat u ook onderweg gebruik kunt maken van het internet, whatsapp en dergelijken. Mocht WiFi voor u belangrijk zijn, dan verneem ik dit graag, zodat ik hier rekening mee kan houden met het samenstellen van de reis.

Zuid Afrika heeft een lange kustlijn, maar geen badplaatsen zoals wij die kennen. Hiernaast is het in onze zomer in Zuid-Afrika winter. Wilt u uw reis naar Zuid-Afrika afsluiten met een aantal dagen strand dan kan ik u een combinatie met Mauritius of Mozambique aanraden. 

In het Kruger National Park zijn diverse “kampen”. Hier zijn overnachtingsmogelijkheden, maar dit betreft door de overheid verzorgde self-catering overnachtingen. De kwaliteit hiervan is matig en wisselend, waardoor ik deze over het algemeen niet adviseer. In de omringende prive safari reservaten bevinden zich wel comfortabele lodges, welke in uw reis niet mogen ontbreken.

Naast de nationale parken zijn er ook privé safari reservaten verspreid over het land. In zo’n privé reservaat zijn de wegen onverhard en mag u alleen met uw huurauto van de ingang naar de lodge rijden. De safari activiteiten zoals een game drive in een open safari voertuig worden georganiseerd door de lodge waarin u verblijft. Het andere voordeel van een privé safari reservaat is dat er regels zijn gemaakt met betrekking tot de omgang met de dieren en natuur. Zodoende krijgt u de beste safari beleving met respect voor dier/natuur.

Zuid-Afrika is de perfecte bestemming om met uw gezin naartoe te gaan. Voor jonge kinderen bent u misschien meer op zoek naar een rustige reis zodat de kinderen ook af en toe kunnen spelen in de speeltuin.Wanneer u met pubers reist, kan ik een reis voor u samenstellen met activiteiten zoals abseilen van de Tafelberg of fietsen tussen het wild.
Of wat dacht u samen met opa en oma een onvergetelijke reis te maken?