# MAP ZIM 1 - De vele gezichten van Zimbabwe
Hoogtepunten
  • Eastern Highlands
  • Gonarezhou National Park
  • Matobo National Park
  • Hwange National Park
  • Victoria Watervallen
Prijsindicatie

€ 8.565 – € 8.905

Bovenstaande prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen.

Inclusief

– Internationale vluchten (indicatie € 1.550)
– 3 nachten logies en ontbijt
– 4 nachten halfpension
– 5 nachten volpension
– 3 nachten volpension en activiteiten
– middenklasse 4×4 huurauto inclusief verzekeringen zonder eigen risico
– Engelstalige route beschrijvingen

Exclusief

– Brandstof huurauto
– Overige maaltijden en drankjes
– Optionele activiteiten
– Entreegelden nationale parken
– Persoonlijke uitgaven en fooien
– Reis en/of annuleringsverzekering
– Eventuele vaccinaties
– Eventuele visa

Interesse?

Bent u enthousiast na het lezen van deze reis langs de hoogtepunten van Zimbabwe en wilt u meer informatie ontvangen ?

De vele gezichten van Zimbabwe

Herontdek Zimbabwe

Zimbabwe is een schitterend en veelzijdig land in zuidelijk Afrika. Het land ligt tussen Zambia in het noorden, Mozambique in het oosten, Zuid-Afrika in het zuiden en Botswana in het westen. Zimbabwe is een bestemming die door politieke instabiliteit een aantal jaren voor rondreizen vrijwel niet bezocht is. Tegenwoordig is het land weer een stuk stabieler en wordt het een steeds populairdere vakantiebestemming. De vriendelijke mensen en de over het algemeen goede wegen maken het ook een prima self-drive bestemming. 

Self-drive door Zimbabwe

Als u zelf door Zimbabwe reist, zult u merken dat de wegen over het algemeen prima zijn. Het eerste gedeelte van de reis gaat door de Eastern Highlands en Gonarezhou National Park. Hier kunnen de wegen van iets mindere kwaliteit zijn. Om die reden adviseer ik ook gebruik te maken van een SUV type huurauto. Mochten er dan toch wat gaten in de weg zitten, dan heeft u daar met een SUV een stuk minder last van.
Vindt u het zelf rijden toch niet comfortabel? Dan is het ook mogelijk een chauffeur in te huren!

De uitgestrekte Eastern Highlands 

U begint de reis met een nachtje in een comfortabel guesthouse in Harare. Hier kunt u even acclimatiseren na uw vlucht en afhankelijk van uw aankomsttijd een bezoek brengen aan de hoofdstad.
De volgende dag wordt uw auto bij uw accommodatie afgeleverd en begint uw rondreis door Zimbabwe. De eerste bestemming is de Eastern Highlands. U verblijft drie nachten even buiten Mutare vanwaar u zowel het Nyanga National Park als het Vumba Botanical Reserve kunt bezoeken. In het Nyanga National Park ligt de hoogste berg van Zimbabwe; Nyangani. Ik heb onder leiding van een plaatselijke Ranger de berg beklommen (2.592 m), met als beloning een prachtig uitzicht over de heuvelachtige omgeving. Ik vond de wandeling erg de moeite waard!
Ook in Vumba kan er mooie gewandeld worden en de botanische tuin is zeker een aanrader, maar ook de wereldberoemde Tony’s Coffee & Chocolate shop.

Gonarezhou National Park

Uw volgende bestemming is het Gonarezhou National Park dat op de grenst ligt met Mozambique. Persoonlijk vind ik dit een van de best bewaarde geheimen van Zimbabwe! In de lokale taal betekent Gonarezhou ‘plek van de olifanten’ en deze dieren zult u zeker tegenkomen tijdens uw verblijf. U verblijft in de Chilo Gorge Lodge hoog op de klif gebouwd is en prachtig uitzicht biedt op de Save Rivier. In het regenseizoen is het een stromende rivier, maar over het algemeen ligt de rivier droog of is het waterniveau zo laag dat u de rivier met het safarivoertuig kunt oversteken om het park in te gaan. Ik vond de natuur ook prachtig in het park, maar dat komt ook omdat ik erg van Baobab bomen houd. En die zijn er volop! Naast de mooie natuur kunt u hier uiteraard ook wilde dieren spotten. Samen met uw Ranger gaat u in een open safari voertuig op zoek naar leeuwen, luipaarden, cheeta’s, buffels, giraffen, wilde honden, zebra’s en een aantal antilope soorten. Omdat er bijna geen wegen zijn, en Chilo Gorge Lodge bijna de enige lodge is, waant u zich hier terug in de tijd van David Livingstone.

Great Zimbabwe

U laat het bijzondere Gonarehou park achter u en rijdt door naar de omgeving van de plaats Masvingo. Hier bevindt zich Greater Zimbabwe, de grootste en oudste ruïnes van een stenen nederzetting in zuidelijk Afrika. Het is bijzonder om te zien dat de oorspronkelijke bewoners van deze regio in staat waren om muren en gebouwen van meer dan 7 meter hoog en 2 meter dik te bouwen lang voordat de Europeanen in de regio aankwamen.

Matobo National Park

Een ander interessante plek om te bezoeken is het Matobo Hill National Park ook wel Matopos Hills genoemd. Tijdens een gamedrive met uw eigen auto of een safari voertuig van uw lodge zult u versteld staan van de ongelooflijke rotsstructuren die u onderweg ziet. Het is net alsof een reus  met gigantische blokken gespeeld heeft. Hiernaast kunt u ook diverse andere activiteiten ondernemen zoals mountainbiken, paardrijden of hiken door het park. Daarnaast komen hier ook neushoorns voor, die u tijdens een game drive of safari wandeling kunt bewonderen. Ik vond de oude rotsschilderingen van de San Bushman erg interessant. Een andere must do is de berg oplopen naar World’s View. Hier ligt Cecil Rhodes begraven, maar vooral het uitzicht over het park is fenomenaal!

Hwange National Park

Het bekendste safari park in Zimbabwe is het Hwange National Park. Velen zullen het herinneren als het park waar Cecil de leeuw was uitgelokt en gedood, maar gelukkig leven Cecil’s nakomelingen in volle glorie voort. In Hwange leven enorme grote kuddes olifanten, die erg gelukkig lijken want ze zijn de hele tijd aan het trompetteren, maar dan op een zeer vrolijke manier! Ik heb ooit bij een waterplaats gestaan waar na een minuut of 10 wel meer dan 100 olifanten kwamen drinken. Heel indrukwekkend!
Naast olifanten leven er uiteraard ook nog veel soorten dieren, zoals leeuwen, maar ook elanden, buffels, luipaarden, zebra’s, wilde honden en bijna wel 400 vogelsoorten waaronder veel roofvogels. U kunt zelf in het park op safari gaan of deelnemen aan een van de georganiseerde gamedrive van uw lodge in een open safari voertuig onder leiding van een professionele Ranger. Uw lodge die net buiten het park ligt, beschikt over een mooie waterplaats, waar ook veel dieren op af komen. Dus u kunt ook heerlijk bij de lodge, met een drankje in de hand, ‘op safari gaan’ zitten in de Hide uitkijkend op de waterplaats.

Victoria Watervallen

Uiteraard mag een bezoek aan de Victoria Watervallen niet ontbreken in een hoogtepunten reis door Zimbabwe. De grootste watervallen van Afrika liggen op de grens van Zimbabwe en Zambia en u kunt ze op verschillende manieren bewonderen. Vanuit de lucht, vanaf het water of misschien wel bungee jumpend…. Aan u de keus!

Verblijf in kleinschalige accommodaties

Ik maak waar mogelijk gebruik van kleinschalige accommodaties. Voor deze reis ben ik uitgegaan van een combinatie van 3 en 4 sterren accommodaties. In de Eastern Highlands zijn de accommodaties over het algemeen wat meer gedateerd, omdat er de afgelopen 20 jaar er vrijwel geen toeristen zijn geweest. In Gonarezhou, Matobo Hills, Hwange National Park en Victoria Falls zijn de accommodaties wat luxueuzer en merkte u dat dit deel van Zimbabwe al weer volop door de toerist wordt gevonden.


Voorbeeld Reisschema

Dag 1: Vlucht Amsterdam – Harare
Dag 2: Aankomst en verblijf in Harare, Armadale Lodge
Dag 3-5: Eastern Highlands, Musangano Lodge
Dag 6-9: Gonarezhou National Park, Chilo Gorge Safari Lodge
Dag 9: Greater Zimbabwe/Masvingo, (Norma Jean’s) Clevers Lakeview Resort
Dag 10,11: Matobo National Park, Amalinda Lodge
Dag 12-14: Hwange National Park, Ivory Lodge
Dag 15,16: Victoria Falls, Bayete Guest Lodge
Dag 17: Vlucht Victoria Falls – Johannesburg – Amsterdam
Dag 18: Aankomst Amsterdam