En toen was er ineens Corona (Covid-19)

Sinds de lockdown half maart 2020 begon, is de wereld veranderd, waaronder ook het reizen. Op 18 maart 2020 landde de laatste klanten van TravelMood veilig terug in Nederland (met hun oorspronkelijke vlucht). In het begin was het voor iedereen heel moeilijk voor te stellen dat deze pandemie de hele wereld zou gaan stil leggen. En toch gebeurde het.. KLM hield haar vliegtuigen aan de grond, landen gingen compleet dicht en het reisverkeer in de wereld kwam stil te liggen. 

Ondanks dat het niet te voorspellen was hoe snel de wereld weer ‘normaal’ zou worden, heb ik klanten die een reis geboekt hadden staan voor 2020 op de hoogte gehouden met de informatie die er voor handen was. Korter voor vertrek bekeek ik samen met de klant welke opties er waren betreffende het wel of niet doorgaan van hun reis:
– reis annuleren (indien mogelijk indienen bij annuleringsverzekering)
– afwachten of er weer gereisd mag worden
– reis omboeken naar een nieuwe reisdata

De meeste klanten hebben hun reizen verzet naar 2021, waarvoor ik erg dankbaar ben! Ook wil ik mijn dank uitspreken aan al mijn lokale contacten die bijna allemaal kosteloos de reis verzet hebben en geen tariefsverhogingen hebben doorberekend. 

Andere klanten zijn/waren niet in de gelegenheid om de reis te verzetten en deze reizen heb ik in overleg met deze klanten helaas geannuleerd. Deze maatwerk oplossingen zijn ook een voordeel van een kleinschalige organisatie !

Inmiddels is het alweer 2021 en zitten we in de derde golf. Ook voor dit jaar kijk ik samen met de klanten of de reis doorgang kan vinden of dat het beter is om de reis wederom te verzetten. Wederom hebben de meeste klanten de voorkeur uitgesproken om de reis te verzetten.

Reisadviezen

In Zuidelijk en Oost-Afrika hebben steeds meer landen hun grenzen geopend en zijn Nederlandse/Belgische reizigers weer welkom volgens de voorwaarden van deze specifieke landen. De Nederlandse overheid heeft echter het reisadvies voor de meeste landen in de wereld nog steeds op oranje staan – alleen noodzakelijk reizen. Dit is een advies en geen verbod. Vanaf het begin van de corona pandemie heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken deze adviezen niet meer vernieuwd.. Dit is uiteraard erg jammer, zeker als je kijkt hoe de corona pandemie in veel van die gebieden juist minder is in vergelijking met Nederland. Omdat er geen verbod is op reizen, dient u bij een bezoek aan een ‘oranje’ land bij terugkomst in Nederland (op dit moment) 10 dagen in thuisquarantaine te gaan of na 5 dagen een PCR-test te ondergaan.

Reizen tijdens of na de corona pandemie

Vanaf Amsterdam Schiphol en Brussels Airport vertrekken verschillende luchtvaartmaatschappijen naar diverse Afrikaanse gebieden. De toelatingseisen verschillen per land en soms ook per luchtvaartmaatschappij, maar voor bijna alle landen heeft u minimaal een negatieve PCR-test nodig.

Indien u gaat reizen naar een ‘oranje’ gebied, is het verstandig vooraf contact op te nemen met uw reisverzekering. De meeste reisverzekeringen bieden namelijk geen dekking als u medische kosten ter plaatse heeft die Corona gerelateerd zijn. Er zijn zelfs verzekeringsmaatschappijen waarbij uw reisverzekering helemaal niet geldig is als u naar een oranje gebied reist!
Dit geldt ook voor uw annuleringsverzekering. Ik adviseer u voordat u een reis boekt, na te gaan bij uw verzekering of de annuleringskosten gedekt worden indien u een positieve PCR testuitslag krijgt en hierdoor dus niet op reis kunt.

Eigen ervaring reizen tijdens de corona pandemie

Afgelopen najaar zag het er naar uit dat de wereld steeds verder open zou gaan. Om u uit te kunnen leggen hoe het reizen tijdens of na de corona pandemie is, ben ik in december 2020 samen met mijn man naar Zuid-Afrika geweest. Even voordat wij op reis gingen, liepen de besmettingen in Nederland op, wat ons vertrek onzeker maakte. Maar de cijfers in Zuid-Afrika liepen terug, dus besloten wij op reis te gaan. Een paar dagen later ging Nederland in lock-down en tijdens onze reis heeft zowel de Nederlandse als de Zuid-Afrikaanse regering de Corona-regels een paar keer gewijzigd. Hierdoor moesten wij voor de terugreis een negatieve PCR-test hebben. Gelukkig waren er genoeg test-locaties en hadden wij op de dag van vertrek onze uitslagen zodat wij terug naar Nederland konden vliegen. Bij terugkomst zijn wij uiteraard 10 dagen in thuis quarantaine gegaan.

Ondanks dat tijdens onze reis allerlei corona-regels wijzigde, hebben wij een erg mooie reis gehad en hebben wij ons erg veilig gevoeld. Bij elke lodge werd bij binnenkomst onze temperatuur gemeten, al het personeel liep met mondkapjes en de kamers werden extra schoongemaakt. Ook in winkels en restaurants zijn veel voorzorgsmaatregelen getroffen. Net als in Nederland vermeden wij drukke plekken, maar in een groot land als Zuid-Afrika blijven er dan nog genoeg mooie locaties over om te bezoeken!
Wilt u meer informatie over hoe het is om straks weer naar Afrika te reizen? Neem contact met mij op en ik vertel u graag mijn ervaringen.

En hoe nu verder?

Kunt u niet meer wachten om op reis te gaan of in ieder geval te starten met het plannen van een reis? Neem vooral contact met mij op!

Dus heeft u plannen om dit of volgend jaar op reis te gaan? Ik kijk graag met u naar een leuke route en invulling van de reis. Zodra we een definitief reisvoorstel hebben, kan ik in overleg gaan met mijn contactpersonen ter plaatse om alle voorwaarden goed op een rijtje te zetten en wellicht is het mogelijk om de reis nog even in optie te zetten, zodat we hem zonder verdere verplichtingen nog kunnen annuleren. Want wanneer u weer gaat reizen bepaald u zelf, maar het wegdromen bij het plannen van uw komende reis kan 100% corona-verantwoord !