En toen was er ineens Corona (Covid-19)

Sinds de lockdown half maart 2020 begon, is de wereld veranderd, waaronder ook het reizen. Op 18 maart 2020 landde de laatste klanten van TravelMood veilig terug in Nederland (met hun oorspronkelijke vlucht). In het begin was het voor iedereen heel moeilijk voor te stellen dat deze pandemie de hele wereld zou gaan stil leggen. En toch gebeurde het…. KLM hield haar vliegtuigen aan de grond, landen gingen compleet dicht en het reisverkeer in de wereld kwam stil te liggen. 

Ondanks dat het niet te voorspellen was hoe snel de wereld weer ‘normaal’ zou worden, heb ik klanten die een reis geboekt hadden staan voor 2020 en later ook 2021 op de hoogte gehouden met de informatie die er voor handen was. Korter voor vertrek bekeek ik samen met de klant welke opties er waren betreffende het wel of niet doorgaan van hun reis:
– reis annuleren (indien mogelijk indienen bij annuleringsverzekering)
– afwachten of er weer gereisd mag worden
– reis omboeken naar een nieuwe reisdata

De meeste klanten hebben hun reizen verzet naar 2021 en ook weer door naar 2022, waarvoor ik erg dankbaar ben! Ook wil ik mijn dank uitspreken aan al mijn lokale contacten die bijna allemaal kosteloos de reis verzet hebben en geen tariefsverhogingen hebben doorberekend. 

Andere klanten zijn/waren niet in de gelegenheid om de reis te verzetten en deze reizen heb ik in overleg met deze klanten helaas geannuleerd. Deze maatwerk oplossingen zijn ook een voordeel van een kleinschalige organisatie !

Reisadviezen

Voor de landen die TravelMood aanbiedt geldt dat inmiddels al deze landen hun grenzen geopend hebben en zijn Nederlandse/Belgische reizigers weer welkom volgens de voorwaarden van deze specifieke landen. De Nederlandse overheid heeft echter de reisadviezen voor deze landen nog steeds op oranje staan (alleen noodzakelijk reizen). Maar op 8 september 2021 heeft het ministerie aangegeven dat ‘het virus niet meer weg gaat. Je kunt de wereld niet op slot houden en we onderkennen het belang van reizen.

De reisadviezen van het ministerie zijn een advies en niet bindend. Ik houd de situatie per bestemming nauwlettend in de gaten samen met mijn lokale partners. Na anderhalf jaar geen reizen te hebben uitgevoerd, ben ik van mening dat u op een veilige manier op reis kunt gaan naar de landen die TravelMood aanbiedt. Om die reden heeft TravelMood besloten weer reizen aan te gaan bieden! Uiteraard begeleid ik u in wat er wel en/of niet mogelijk is en wat de regels per bestemming zijn. Daarnaast kan ik u uit eigen ervaring vertellen hoe het reizen is tijdens de pandemie. Ik ben in december 2020 naar Zuid-Afrika geweest en in oktober 2021 bezoek in Zuid-Afrika en Namibië.

Reizen tijdens of na de corona pandemie

Reizen tijdens de pandemie neemt wat extra voorbereiding met zich mee. Hierbij een kort overzicht waarop u onder andere moet letten:

Gezondheidsdocumenten
Voor elk land zijn er weer andere inreisvoorwaarden en soms ligt het er ook nog aan vanaf welke luchthaven u vertrekt of u nog meer gezondheidsverklaringen nodig heeft. Al deze informatie en de regels als u weer terug naar Nederland reist kunt u terugvinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.wijsopreis.nl.

Uiteraard help ik u graag bij het uitzoeken van wat allemaal voor uw reis van toepassing is, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de reizigers om alle benodigde documenten te hebben. Kosten om te voldoen aan de benodigde documenten en eventuele testen zijn voor de rekening van de reiziger.

Verzekeringen
Indien u gaat reizen naar een ‘oranje’ gebied, adviseer ik u vooraf contact op te nemen met uw reisverzekering en uw zorgverzekeraar. Er zijn reisverzekeringen die namelijk geen dekking bieden als u medische kosten ter plaatse heeft die Corona gerelateerd zijn. Uw basis zorgverzekering biedt wel dekking volgens de Nederlandse tarieven, maar dit kan wellicht niet toereikend zijn.
Andere zaken die belangrijk zijn om verzekerd te hebben zijn repatriëring, extra (terugreis)kosten indien u ter plaatse langer moet blijven en hulpverlening. Er zijn zelfs verzekeringsmaatschappijen waarbij uw reisverzekering helemaal niet geldig is als u naar een oranje gebied reist! Indien blijkt dat uw eigen reisverzekering onvoldoende dekking biedt, kan ik u ondersteunen bij het zoeken naar een alternatief.

Ook adviser ik u contact op te nemen met uw annuleringsverzekering. Het is goed na te gaan bij uw verzekering of de annuleringskosten gedekt worden indien u voor vertrek een positieve PCR testuitslag krijgt en hierdoor dus niet op reis kunt gaan.

Betalingen
TravelMood is een gezonde organisatie en is aangesloten bij het garantiefonds GGTO. Dit wil zeggen dat indien onverhoopt TravelMood niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen u via het GGTO uw aanbetaling en/of restantbetaling retour zult krijgen. 

Eigen ervaring reizen tijdens de corona pandemie

In het najaar van 2020 zag het er naar uit dat de wereld steeds verder open zou gaan. Om u uit te kunnen leggen hoe het reizen tijdens of na de corona pandemie is, ben ik in december 2020 samen met mijn man naar Zuid-Afrika geweest. Even voordat wij op reis gingen, liepen de besmettingen in Nederland op, wat ons vertrek onzeker maakte. Maar de cijfers in Zuid-Afrika liepen terug, dus besloten wij op reis te gaan. Een paar dagen later ging Nederland in lock-down en tijdens onze reis heeft zowel de Nederlandse als de Zuid-Afrikaanse regering de Corona-regels een paar keer gewijzigd. Hierdoor moesten wij voor de terugreis een negatieve PCR-test hebben. Gelukkig waren er genoeg test-locaties en hadden wij op de dag van vertrek onze uitslagen zodat wij terug naar Nederland konden vliegen. Bij terugkomst zijn wij uiteraard 10 dagen in thuis quarantaine gegaan.

Ondanks dat tijdens onze reis allerlei corona-regels wijzigde, hebben wij een erg mooie reis gehad en hebben wij ons erg veilig gevoeld. Bij elke lodge werd bij binnenkomst onze temperatuur gemeten, al het personeel liep met mondkapjes op en de kamers werden extra schoongemaakt. Ook in winkels en restaurants zijn veel voorzorgsmaatregelen getroffen. Net als in Nederland vermeden wij drukke plekken, maar in een groot land als Zuid-Afrika blijven er dan nog genoeg mooie locaties over om te bezoeken!
 Wilt u meer informatie over hoe het is om straks weer naar Afrika te reizen? Neem contact met mij op en ik vertel u graag mijn ervaringen en die van mijn contactpersonen ter plaatse.

En hoe nu verder?

Ik ben van mening dat het op dit moment op de meeste van mijn bestemming mogelijk is om op een verantwoorde manier op reis te gaan.

Dus heeft u plannen om dit of volgend jaar op reis te gaan? Ik kijk graag met u naar een leuke route en invulling van de reis. Want wanneer u weer gaat reizen bepaald u zelf, maar het wegdromen bij het plannen van uw komende reis kan 100% corona-verantwoord !