En toen was er ineens Corona (Covid-19)

Sinds de lockdown half maart 2020 begon, is de wereld veranderd, waaronder ook het reizen. Op 18 maart landde de laatste klanten van TravelMood veilig terug in Nederland (met hun oorspronkelijke vlucht). In het begin was het voor iedereen heel moeilijk voor te stellen dat deze pandemie de hele wereld zou gaan stil leggen. En toch gebeurde het.. KLM hield haar vliegtuigen aan de grond, landen gingen compleet dicht en het reisverkeer in de wereld kwam stil te liggen. 

Ondanks dat het niet te voorspellen was hoe snel de wereld weer ‘normaal’ zou worden, heb ik klanten die een reis geboekt hadden staan voor 2020 op de hoogte gehouden met de informatie die er voor handen was. Korter voor vertrek bekeek ik samen met de klant welke opties er waren betreffende het wel of niet doorgaan van hun reis:
– reis annuleren (indien mogelijk indienen bij annuleringsverzekering)
– afwachten of er weer gereisd mag worden
– reis omboeken naar een nieuwe reisdata

De meeste klanten hebben hun reizen verzet naar 2021, waarvoor ik erg dankbaar ben! Ook wil ik mijn dank uitspreken aan al mijn lokale contacten die bijna allemaal kosteloos de reis verzet hebben en geen tariefsverhogingen hebben doorberekend. 

Andere klanten zijn/waren niet in de gelegenheid om de reis te verzetten en deze reizen heb ik in overleg met deze klanten helaas geannuleerd. Deze maatwerk oplossingen zijn ook een voordeel van een kleinschalige organisatie !

Reisadviezen

In Zuidelijk en Oost-Afrika hebben steeds meer landen hun grenzen geopend en zijn Nederlandse/Belgische reizigers weer welkom volgens de voorwaarden van deze specifieke landen. De Nederlandse overheid heeft echter het reisadvies voor alle landen buiten Europa nog steeds op oranje staan – alleen noodzakelijk reizen. Dit is een advies en geen verbod. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds de regering in maart de landen buiten Europa op ‘oranje’ heeft gezet deze adviezen niet meer vernieuwd. Dit is uiteraard erg jammer, zeker als je kijkt hoe de corona pandemie in veel van die gebieden juist minder is in vergelijking met Nederland. Omdat er geen verbod is op reizen, dient u bij een bezoek aan een ‘oranje’ land bij terugkomst in Nederland (op dit moment) 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reizen tijdens of na de corona pandemie

Vanaf Amsterdam Schiphol en Brussels Airport vertrekken er inmiddels al meerdere luchtvaartmaatschappijen naar diverse Afrikaanse gebieden. Zo vliegt KLM bijvoorbeeld alweer elke dag van Amsterdam naar Johannesburg en v.v..
De toelatingseisen verschillen per land en soms ook per luchtvaartmaatschappij, maar voor bijna alle landen heeft u minimaal een negatieve PCR-test nodig.

Indien u gaat reizen naar een ‘oranje’ gebied, is het verstandig vooraf contact op te nemen met uw reisverzekering. De meeste reisverzekeringen bieden namelijk geen dekking als u medische kosten ter plaatse heeft die Corona gerelateerd zijn. Er zijn zelfs verzekeringsmaatschappijen waarbij uw reisverzekering helemaal niet geldig is als u naar een oranje gebied reist!
Dit geldt ook voor uw annuleringsverzekering. Ik adviseer u voordat u een reis boekt, na te gaan bij uw verzekering of de annuleringskosten gedekt worden indien u een positieve PCR testuitslag krijgt en hierdoor dus niet op reis kunt.

Ik hoop u snel zelf uit eigen ervaring te kunnen vertellen hoe het is om te reizen tijdens de pandemie.

En hoe nu verder?

Kunt u niet meer wachten om op reis te gaan of in ieder geval te starten met het plannen van een reis? Neem vooral contact met mij op! Omdat veel reizen vanuit 2020 verzet zijn naar 2021, is de beschikbaarheid ter plaatse al gering. 

Dus heeft u plannen om volgend jaar op reis te gaan? Ik kijk graag met u naar een leuke route en invulling van de reis. Zodra we een definitief reisvoorstel hebben, kan ik in overleg gaan met mijn contactpersonen ter plaatse om alle voorwaarden goed op een rijtje te zetten en wellicht is het mogelijk om de reis nog even in optie te zetten, zodat we hem zonder verdere verplichtingen nog kunnen annuleren. Want wanneer u weer gaat reizen bepaald u zelf, maar het wegdromen bij het plannen van uw komende reis kan 100% corona-verantwoord !